Het Kerspel
staat borg voor zorg!

Groep 8 - Gastles van bureau Halt

21-10-2020
Op maandag 19 oktober kregen we in groep 8 een gastles van bureau Halt.
In eerste instantie hebben we het met elkaar gehad over bureau Halt in het algemeen. Wie zijn zij? Wat doen ze? Wanneer kom je in aanraking met bureau Halt? En ga zo maar door.

Vervolgens hebben we een activiteit gedaan met betrekking tot groepsdruk. Hierdoor werd dit gevoel erg herkenbaar gemaakt. Wie kent het namelijk niet; Het gevoel van erbij willen horen?! Het gevoel van niet anders willen zijn?!
Een gevolg van groepsdruk kan zijn dat je wel eens iets zegt of doet, waarvan je weet en voelt dat het niet juist is. Dit noem je negatieve groepsdruk. Positieve groepsdruk bestaat ook! Hebben wij geleerd. Dit zie je bijvoorbeeld heel duidelijk terug bij aanmoedigingen op de sportclub of bij de muziekvereniging.  

Ten slotte hebben we een waargebeurd filmpje over bureau Halt gekeken. Dit filmpje ging over een groepje jongens die zich verveelde en midden in de nacht op pad ging … Ze sloopte allerlei voorwerpen die ze onderweg tegenkwamen en die niet van hen waren. Waaronder het houten molentje in de voortuin van een bejaarde meneer. Dit molentje had de meneer als puber voor zijn moeder gemaakt en was dus al jaren oud. De emotionele waarde was onbeschrijfelijk! De aangebrachte schade onomkeerbaar!
De jongens wisten tijdens het slopen dat het niet goed was wat ze deden en toch gingen ze ermee door. Achteraf hadden ze reuze spijt.

De les was erg indrukwekkend en leerzaam! Hopelijk krijgt geen van ons ooit met bureau Halt te maken.